Veilig de weg op met een dashcam

De dashcam wordt een steeds belangrijker onderdeel van het dagelijkse verkeer. Een dashcam is een cameraatje die op je voorruit hangt en die filmt wat er voor en/of achter je op de weg gebeurt. Naar schatting rijden inmiddels zo'n half miljoen mensen met zo'n dashcam in hun auto en dit aantal groeit jaarlijks.

Je dashcam filmt continu en slaat alle beelden op op een Micro SD kaartje die in de dashcam zit. Mocht er iets gebeuren op de weg - bijvoorbeeld een aanrijding - dan is de kans groot dat de dashcam dit heeft opgenomen. De beelden kun je vervolgens - soms zelfs via Wifi op je smartphone - direct bekijken en eventueel doorsturen naar de verzekering of politie.

Het gebruik van een dashcam geeft veel mensen een prettiger en veiliger gevoel tijdens het rijden. Een ander groot voordeel is dat je waarschijnlijk een stuk voorzichtiger gaat rijden als je aan het filmen bent of als je weet dat de kans groot is dat je wordt gefilmd. Het gebruik van een dashcam kan daarom ook aanzienlijk bijdragen aan de verkeersveiligheid in Nederland.

Dashcams zijn er in alle soorten en maten en voor elke prijs, bij de Action heb je ze zelfs al voor nog geen €20. Wij raden meestal aan niet voor de allergoedkoopste te gaan maar in plaats daarvan de kiezen voor een dashcam rond de €100. Deze hebben vaak de beste beeldkwaliteit zodat je zeker weet dat kentekens en personen herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook heb je dan vaak extra handige functies zoals GPS zodat de snelheid wordt bijgehouden en Wifi om de beelden draadloos en direct te kunnen bekijken.

Ook in andere landen slaat de dashcam aan, zoals in België en het Verenigd Koninkrijk. Ook daar gaan mensen niet meer veilig de weg op zonder dashcam in de auto.